ПАЛМОВАТА МАЗНИНА ВРЕДНА ИЛИ ПОЛЕЗНА?

Със сигурност всеки един от нас е попадал на етикети на различни стоки, та дори и био обозначващи в своето съдържание “палмова мазнина”, “палмистово олио” или просто “растителна мазнина”, и тъй като у нас няма закон , който да задължава изписването на палмовата мазнина, то много често тя се крие под индустриалното наименование “растителна”, която в 99,9 % от случайте е палмова. 

Наложи ми се лично преди около месец да търся маслени бисквити в супермаркета за да направя един десерт, но за съжаление каузата ми беше загубена, отскочих до био магазина с надеждата, че там поне ще намеря, но и там попаднах на палма, но в нехидрогенизираната ѝ версия…Накрая си се прибрах и започнах да си правя бисквити с масло сама, загубих повече време, но знаех, че вечерта хората, които обичам ще ядат истинска храна.

Тогава осъзнах, че практически е почти невъзможно да се намерят сладкарски продукти и солени печива, които не съдържат палмово олио. Солети, бисквити,крекери, кроасани, торти, сладоледи… разбрах, че или си ги правя аз, или не ги ям. Затова, когато отваряхме джелатерията моето първо притеснение беше- ма хората ще ни разберат ли найстина, нали няма да очакват висок и зелен като “Мемо” пистакио, който трае една година… ?Изглежда, че доста хора ни се довериха, но въпреки това имаме още много идеи и планове, които искаме да осъществим, защото вярваме, че когато правиш нещо или правиш добре или не го правиш.

Та да се върнем към палмовата мазнина…открита е за първи път в Африка, а днес основни световни производители са Индонезия и Малайзия, където всеки ден измират десетки маймуни, защото палмите се унищожават за да може големите брандове да печелят все повече, избирайки евтината и удобна палмова мазнина, вместо масло, зехтин, слънчогледово олио и т.н. Световните лидери в хранителната индустрия няма да ни кажат, че тази мазнина е ужасно вредна, защото става въпрос за милиарди. Едни от първите ѝ потребители са имено колоси като Дънкин Донадс, Кентъки, Мак Доналдс, Нестле, Проктъл и Гембъл, Унилевер… Как да ни кажат, че палмовото олио съдържа основно наситени транс мазнини, които нашето прекрасно тяло не може да обработи и, че за да се разтопи напълно е нужна температура над 50 градуса, която човешкия организъм не достига?!

Нашето тяло не може да изхвърли тази отрова вследствие на което се затлачват и запушват артериите ни , което от своя страна води до инфаркти и инсулти. Разликата между маслото и маргарина, например, е точно в това, ако прекалим с маслото можем да спрем консумацията му,  да минем на плодове, зеленчуци и варива и организмът ни сам ще се пречисти, докато при  хидрогенизираната мазнина и палмовата (която дори и да е нерафинирана пак изисква по- висока температура на горене от тази на нашето тяло),  проблемът стои в това, че ние не можем да я изхвърлим, дори и да спрем да я консумираме, казват, че единствено чрез потене се отделя много малка част от нея, но недостатъчна за да се пречисти нашето тяло.

Малко обяснения за сладоледа…

Виждали сме всички от онзи високия сладолед, излизащ от кантата и правещ цели кули от замъци във витрината Защо? Много е просто-хидрогенизираната  и палмовата мазнина са твърди и се топят много по -трудно както казахме вече, поради това тe държат сладоледа прав и неразтапящ се във витрината.

Как да разпознаваме, че даден продукт съдържа палмово олио, ако не можем да го разберем от етикета или просто няма такъв? Отново много лесно- попадайки в организма ни палмовата мазнина се усеща веднага , предизвиквайки кисел вкус в устата ни след като сме яли, това е така именно заради  голямата разликата между температурата на нашето тяло и тази на  палмовата мазнина.

Може много още да се каже по темата, като например, че има движение NO PALM OIL във Франция или, че има държави, в които се опитват да я забранят. Но изборът и отговорността остават изцяло лични. За всички, които ни се доверяват можем само да потвърдим, че НЯМА ДА НАМЕРЯТ ХИДРОГЕНИЗИРАНИ МАЗНИНИ И ПАЛМОВО ОЛИО  в нито един наш продукт, като започнем от сладоледа, до прекрасните ни сладкиши с мандарско масло и мляко . Защото вярваме, че качеството е всичко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *