Това, което не знаеш за занаятчийския сладолед…

6409627057_8333c57e61_o

Въздух

Занаятчийският сладолед съдържа средно около 23% въздух, докато
индустриалният до 60%. Това значи, че занаятчийският сладолед не е толкова обемен, но всъщност само така изглежда…Реално погледнато сладоледът с повече въздух е по – кремообразен, докато този с по – малко държи по – ниска температура и не е толкова обемен или с други думи забравете за високия сладолед, преливащ от кантите!  Обемът на занаятчийския сладолед се дължи на истински съставки, а не на въздух…Същото не може да се каже за индустриалния сладолед…

Карагенан

Карагенанът или Е – 407 не е приятел на Gelateria Naturale . Предпочитаме да стои далеч от нашите сладоледи. Въпреки това, често се използва като “натурален” стабилизатор в индустриалните сладоледи. Питайте винаги, когато си купувате сладолед за наличието му. Ако не го знаят… мхммм, би трябвало да се притесните. Карагенанът е екстракт от определен вид водорасло и се счита за канцерогенен!

Цвят

В занаятчийския сладолед се използват натурални съставки и истински плодове, така че цветът му трябва да е…натурален. Адиос на ярко зеленото  пистаКио !

Моно и диглицериди на мастните киселини 

Представлява един от най – разпространените стабилизатори (Е 471), използва се, за да подобри структурата на сладоледа по химичен начин. Представете си преливащия от кантите сладолед, приличащ на планина… А сега си задайте въпроса – как така един продукт като сладоледа, който е лесно разтапящ се и много специфичен от към структура може да стои с дни на витрината без да мръдне… Това е възможно благодарение на моно и диглицеридите, както и на хидрогенизираните мазнини… Както карагенана, така и хидрогенизираните мазнини, и моно и диглицеридите не са приятели на Gelateria Naturale. Искате ли да знаете защо?  Става въпрос за нискокачествени продукти, рафинирани многократно и идващи от крайно бедни зони на Тропиците, където всекидневно се злоупотребява с човешкия труд.

Ние избираме изключително селективно нашите приятели и предпочитаме винаги натуралното пред индустриалното…

 

2 thoughts on “Това, което не знаеш за занаятчийския сладолед…

  1. Спорно е дали карагенана е карцерогенен. Защо от 5-ти век насам китайците го използват в традиционната си медицина? А е и доказано свойството му да извлича от организма тежките метали. Има и противовирусни и антимикробни свойства.
    Карцерогенни са храните, към които карагенана се добавя – месо и млечни продукти.

    1. Здравейте, карагенанът е канцерогенен, тъй като е химично извлечен под индустриалното си име Е-407 и тук не говорим за водораслото в естествен вид, което е много полезно само по себе си, a за изкуствена добавка. В интернет има много информация по темата, прикачаме едно проучване, проведено от Европейската Комисия по Безопасност на Храните, според която карагенанът предизвиква рак на стомаха при експеримент с мишки, но в малки количества, според същата тази комисия е напълно безопасен. http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out164_en.pdf
      Ние категорично не сме съгласни с това твърдение, всеки сам може да направи своите изводи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *